Hogyan válasszunk jó könyvelőt?

A könyvelőválasztás, sokszor nehéz feladat számunkra. A könyvelő maga a vállalkozó bizalmi társa lesz, így még inkább megfontoltan kell döntenünk kiválasztása előtt.

Fontos szempont, hogy a könyvelő mérsékelje az adófizetést, ne kövessen el hibákat, precíz, ne legyen magas a díja és mindemellett jó szakember is legyen.  Hogy mindez teljesüljön, fontos a választási folyamat. Mind ezek, amelyeket felsoroltam a legalapvetőbb pontok, melyeknek teljesülnie KELL a könyvelő kiválasztásakor, hogy minél jobb szakembert találhassunk.

Nem árt elsősorban kideríteni, hogy egyedül dolgozik-e, vagy éppen másokkal, valamint hosszabb szabadság, vagy esetleges betegség esetén kinek a kezébe kerülnek ügyeink. Miután mindezeket tisztáztuk, fontos, hogy kérjünk tőle egy ajánlatot. A könyvelő akkor a vállalkozás főbb adatait fogja kérdezni, amelyet megadhatunk, mivel eszerint fog árat kalkulálni nekünk.

Nagyon sok következtetést levonhatunk az írásos ajánlatból, telefonálásból, vagy személyes találkozó esetén az irodai körülményekből. Bátran feltehetünk neki kérdéseket, melyekre nyíltan válaszolnia kell, ez bizonyíthatja, hogy mennyire felkészült, nem tér-e ki a válaszoktól. Fontos szempont még továbbá az is, hogy az esetlegesen felmerülő kérdéseket a mi nyelvünkre le tudja-e fordítani és érhető lesz számunkra a válasz. Ez - ahogy mondják - vízválasztó, ugyanis akkor lesz nyilvánvaló a könyvelő munkája, ha segít megértetni velünk és mi is érezzük, hogy ügyeink biztos kezekben vannak. Ez biztosít minket arról, hogy megfelelő szakmai háttérrel, tudással rendelkezik a potenciális könyvelő, aki teljes mértékben átlátja problémáinkat, ügyeinket.

A munkamegosztás is nagy szerepet kap a könyvelővel való együttműködés során, pl.: kisvállalkozónak kisvállalkozót, nagyvállalkozónak nagyvállalkozót célszerű választania.

Nem utolsó szempont, hogy megfelelő távolságban legyen az irodája. Így nem okoz gondot, ha személyesen akarunk neki könyvelési papírokat átadni, vagy egyeztetni. Ez hozzájárul szintén a gördülékeny együttműködéshez.

Fontos, hogy a bizalom kialakuljon a könyvelő és köztünk. Ez segíti a közös munkát, ha bizalommal fordulhatunk egymáshoz, mert vállalkozásunk egyik alappillérét tartja kezében.

A könyvelő magyarázzon érthetően, legyen kreatív, találja fel magát. Fontos, hogy ki tudjuk kérni tanácsát, amely szintén a bizalmon is alapul.

 

Választásunkat jól fontoljuk meg és nem utolsó szempont, utána járni és kérdezni ismerőseinktől, hogy kit ajánlanak.