Könyvelési alapismeretek 1.

Új oktatójellegű blogsorozatunkban a könyvvitel és a számvitel alapjaitól indulva bemutatjuk az alapvető könyveléssel kapcsolatos tudnivalókat.

Könyvvitel és számvitel alapfogalmai

Mi is az a könyvvitel?

A könyvvitel egy olyan rendszeres elszámolás, mely a számvitel egy része. Az eszközök és források állományát, és azok változásait értékben, bizonylatok alapján folyamatosan nyilvántartja.

Feladatai közé soroljuk az eszközök és források nyitó és záró állományának meghatározását (leltár, mérleg), feljegyzését az eszközök és források változásáról, továbbá a megfelelő adatok szolgáltatásán belül pedig, az önköltségszámítást és az eredmény-kimutatást a gazdálkodás eredményének megállapításához szükséges adatok megszerzését.

Két formája van: az egyik a kettős könyvvitel, mely esetben az eszközök és források változásait együtt vizsgálja. A másik forma az úgynevezett egyszeres könyvvitel. Ez pénzforgalmi szemléletű, ami pénzügyi realizációs elven alapul és a pénzeszközök változásait jegyzi fel.

Mik azok az alapinformációk, amelyeket érdemes tudni a számvitelről?

A számvitel tájékoztatja a gazdálkodókat és külső, belső partnereit az adott cég vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről.

A számvitel jellemzői közé tartozik, hogy gazdasági folyamatokat figyelnek, azokat mérik és feljegyzik, tájékoztatást adnak, így maga az informálás eszköze is, valamint múltbeli eseményeket figyel meg. A számvitelnek hat részét tudjuk megkülönböztetni. Ide tartozik a könyvvezetés, beszámolók készítése, leltározás, leltárkészítés, könyvvizsgálat, letétbehelyezés, közzététel.

Tulajdonképpen a számvitel lényege, hogy a vállalkozások tevékenységi körükre, vagyonukra és elszámolására, a törvény előírásait nem megszegve, önálló számviteli rendszert készítenek.