A személyi jövedelemadót érintő változások 2019-ben

Jelentősen csökkent az adómentesen, az egyes meghatározott juttatásként, valamint a béren kívüli juttatásként adható lehetőségek köre (bővebben korábbi cikkünkben olvashat).

  1. január 1-jétől adókötelessé vált a munkáltató által a magánszemélyek részére kötött kockázati biztosíték.

A munkáltató által kiegészítő önsegélyező szolgáltatásra történő befizetések a juttatás elszámolásának időpontjában válnak kötelessé (bérszámfejtéskor), míg a kiegészítő önsegélyező szolgáltatásnak nem minősülő célzott szolgáltatásra befizetett összeg továbbra is egyes meghatározott juttatásnak minősül.

A kiegészítő önsegélyező szolgáltatásra célzott szolgáltatásként befizetett összeg után a befizetéskor nem kell adót fizetni, mivel ez a jövedelem a magánszemélynél egyéb jövedelem jogcímen keletkezik majd. Így ezután a magánszemélynek meg kell fizetnie a személyi jövedelemadót és a szociális hozzájárulást is. Ebben az esetben a jövedelem 84% lesz az adó alapja.

Továbbra is adómentesek maradnak a kiegészítő önsegélyező szolgáltatásnak nem minősülő célzott szolgáltatások.

A gyermeküket egyedülállóként nevelők számára lehetőség nyílik, hogy az emelt összegű családi pótlék igénybevétele mellett megosztásra kerüljön a családi adóalap-kedvezmény.

Az elfogadott javaslat alapján kibővült a munkásszálló fogalma is. Így 2019. január 1-jétől a szállodáknak nem minősülő kereskedelmi szálláshelyen történő elhelyezés is adómentes juttatássá vált. Viszont az étkeztetési szolgáltatás továbbra sem tekinthető adómentesnek.