Ingatlan bérbeadást és értékesítést érintő változások

Korábban az ingatlan bérbeadójának, amennyiben a bérleti díj nem tartalmazta a közüzemi díjakat (a mérőórák a bérbeadó nevén voltak), úgy a bérbeadó által fizetett közüzemi díjakkal bevételként és költségként is el kellet számolnia. Ennek adminisztrációs könnyítése képpen 2019. január 1-jétől a bérbeadónál nem minősül bevételnek az ingatlan használatához kapcsolódó rezsiköltségek áthárításából származó díj. Értelemszerűen így költségek között sem kell ezeket a tételeket szerepeltetni. Így a korábbiakkal ellentétben a rezsi számlákat sem kötelező megőrizni és nyilvántartani.

Amennyiben a kiadás ténylegesen a bérbeadót terheli és a szerződés szerint a bérleti díjban benne foglaltatik a rezsiköltség, úgy továbbra is változatlanul el lehet számolni.

Továbbá 2019. január 1-jétől alkalmazható, hogy a kifizetőnek nem kell adóelőleget vonnia, ha a bérbeadó magánszemély nyilatkozik arról, hogy az általa másik településen 90 napot meghaladóan bérbevett másik lakás általa megfizetett bérleti díját figyelembe kívánja venni a bérbeadásból származó jövedelmének meghatározásakor.

Az ingatlan értékesítését érintő változás:

Az Ingatlan adóköteles értékesítése esetén a bevételt csökkenteni lehet az ingatlan megszerzésére fordított összeggel. Azt viszont, hogy mi vehető figyelembe a megszerzésre fordított összegként, ügylettípusonként külön definiálja az SZJA törvény.