KIVA változás!

A 2019. január 1-jén hatályba lépett, az Országgyűléshez T/625. számon benyújtott, az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat értelmében változtak a KIVA alá történő bejelentkezés feltételei, illetve a kivaalanyiság megszűnése is.

 

KIVA bejelentkezés feltételeinek módosulása:

A feltételek közül kikerült az adószám felfüggesztése, amely összhangban van a 2018-tól hatályos adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvénnyel (Art.).

A bejelentkezési feltételek közül a mérlegfőösszegre, valamint bevételre szóló előírása egyaránt 1 milliárd forintra változott a korábbi 500 millió forintos határról (a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) 16 § (2) bekezdés b) és e) pontja.).

A Katv. 19. § (4) bekezdése szerint a nem jogszerű bejelentkezésről történő rendelkezésében, a nyilvántartott, végrehajtható adó- és vámtartozás, nyilvántartott, végrehajtható adótartozás nettó módon számított adóösszegére módosul.

 

Kivaalanyiság megszűnésének módosulása:

-        A Katv. 19 § (5) bekezdés a pontja szerint a kivaalanyiság megszűnéséhez előírt értékhatár 1 milliárdról 3 milliárd forintra változik, ennek meghaladása esetén szűnik meg

-        korábbi megszűnési okok közül az adószám felfüggesztése kikerült, a korábban említett 2018-tól hatályos Art. nem ad lehetőséget

-      Új feltételként jelent meg, hogy a társasági adóról és az osztalékról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao) szerinti kedvezményezett eszközátruházás vagy kedvezményezett részesedéscsere esetén az eszközátruházás, illetve részesedéscsere napját megelőző napon megszűnik a kivaalanyiság.

-   emellett új feltétel, hogy amennyiben a kivaalany az üzleti év mérlegfordulónapját megváltoztatta, a választott mérlegfordulónappal megszűnik a kivaalanyiság. (a Katv. továbbra sem tiltja a mérlegfordulónap változtatását, de a törvény 19. § (5) bekezdése j) pontja alapján a kivaalanyiság megszűnését eredményezi.