Munkaerő-piacra lépők kedvezménye

Az adóhivatal értesítette a nyilvántartásban szereplő adatok alapján a vállalkozásokat, hogy mely munkavállalóik után vehetik igénybe a munkaerő-piacra lépők utáni adókedvezményt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által kiküldött értesítésben részletezik, hogy mely munkavállaló után nem kell szociális hozzájárulási adót (szocho), illetve szakképzési hozzájárulást (szakho) fizetni, amely havi szinten 31.290 forint kedvezményt jelenet munkavállalónként.

Teljesen új kedvezmény vehető igénybe az után a munkavállaló után, akinek a foglalkoztatás kezdetének hónapját megelőző 9 hónapban legalább 6 hónapig nem volt munkája – ide értve az anyasági ellátásban (CSED, GYED, GYES, GYET) részesült ismételt munkába állását is.

Szochót a foglalkoztatás kezdetétől számított 2 évig, a minimálbér erejéig egyáltalán nem kell fizetni, a 3. évben pedig a szociális hozzájárulási adó 50 százalékát kell megfizetni.

A kedvezményt a munkáltató a feltételek fennállásáról kiállított igazolás birtokában érvényesítheti. Az igazolást a NAV a biztosítotti bejelentést követően, hivatalból, a foglalkoztatás kezdő időpontját követő hónap 10. napjáig elektronikusan megküldi a munkáltató részére, ezzel lényegesen lecsökkentve a munkáltató adminisztrációs terheit. Másrészt viszont az igazolás megküldésének határideje megegyezik a bérfizetés időpontjával, ezért az érintett esetén újabb bérszámfejtést vonhat maga után (feltételezve, hogy a bérkifizetés tizedike előtt megtörténik), ezáltal az utalások listáját is módosíthatja.