Még inkább kedvező adózási forma lesz a KATA!

2018 év végére már átlépte a háromszázezret a kisadózó vállalkozások tételes adóját (KATA) választók száma. Érthető a KATA népszerűsége, hiszen egyszerűsége mellett a lehető legnagyobb megtakarítást biztosító adózási formája.           

2019-től azonban új változások léptek érvénybe:

-     A korábban a nappali tagozatos hallgatók nem minősültek biztosítottnak a KATA törvény szerint. Ez 2019-től megváltozott. A diákok akkor is biztosítottak, ha tanulmányaik szünetelnek. Ezzel a kedvezménnyel a 25. életévük betöltéséig élhetnek, és nem főállású kisadózónak minősülnek, így csak 25.000 Ft tételes adót kell fizetniük.

-         A KATA adóalanyok által megszerezhető ÁFA-mentes bevétel a korábbi 8 millió forintról 12 millió Ft-ra változott.

-     Amennyiben a KATA vállalkozásnak törlik az adószámát, úgy csak a törlést követő második évtől választhatja újra a KATA adóalanyiságát.

-    2019-től nem minősül a KATA adóalany egyéni vállalkozó bevételének a nem kizárólag üzleti célt szolgáló tárgyi eszköz és immateriális jószág értékesítéséért kapott ellenérték. Az ilyen javak értékesítése után magánszemélyként és nem egyéni vállalkozóként kell adózni.